Hankepäiväkirja

Tällä sivulla kerrotaan Yhteen hiileen – hankkeen tapahtumista sanoin ja kuvin

 

Huhtikuu 2019

Maaliskuu 2019

Helmikuu 2019

Linkillä on siirrytty hankkeen osalta ”osittaiseen iltapäivätoimintaan”. 1. , 8. , ja 22. helmikuuta hanke on paikalla 12.00-16.00.

15.2. olemme paikalla 9.00-12.00

Tammikuu 2019

Tohmajärvellä toiminta jatkuu  tammikuussa. Kiteellä tavataan perjantaisin , alkaen 11.1. Paikkana Nuoriso- ja yhteisötila Linkki. Kellon aika on 9-12. Helmikuussa kokoonnutaan iltapäivisin, ainakin pari kertaa. Katso tarkemmat helmikuun kellonajat linkkiä klikkaaamalla http://yhteenhiileen.fi/wp-admin/post.php?post=581&action=edit

Tammikuussa on henkilökohtaisen tietoteknisen ohjauksen ja neuvonnan osuus ollut suuri. Ohjauksen ja neuvonnan pääsisältö on ollut lähinnä tekstinkäsittely ja taulukkolasku-ohjelmien käyttö. Myös eri viranomaisten nettipalvelujen käyttö ja liitteiden lisäykset ovat olleet asialistoilla. Pari kertaa on syvennytty tietokoneiden sielunelämään, avaten pohjaluukkuja, lisäten muistia ja poistaen pölyjä.

Neuvontatuokioitten aikana on keskusteltu asiakkaitten kanssa myös terveydellisistä ja hyvinvointiasioista.

Hanke on mukana Kiteen kaupungin nuorisotoimen perustamassa mopopaja-toiminnassa. Yhteistyötä tehdään Etsivä-nuorisotyön kanssa.

Joulukuu 2018

Vuosi on jälleen lopullaan ja on aika niputtaa vuoden tuotokset kansien väliin. Yhteen Hiileen hankkeen virallinen toiminta-aika päättyy tämän vuoden loppuun. Koska hanke pääsi aloittamaan 4 kuukautta myöhässä, jatkamme hanketta tuon neljän kuukauden ajan vuodelle 2019.

Joulukuussakin toiminnan pääpaino on ollut henkilökohtaisessa ohjauksessa ja neuvonnassa. Erilaisten sovellusten hallinta ja nettipalvelut olivat aihealueina. Linkillä on jatkettu perjantaisin ”päivystystä” ja Taina Joensuun toimintajärjestöstäon ollut pariva kertana mukana.

 

Marraskuu 2018

Hankkeen kautta on ollut mahdollista saada henkilökohtaista neuvontaa ja opastusta esim. tietoteknisiin ongelmiin. Lisäksi valokuvaukseen liittyvää ryhmäkoulutusta sekä tupakanpolton lopettamisasiat vertaistuen avulla ovat olleet tarjolla. Ihan jok´noksi asti ei asiakkaita ole ollut, mutta joka viikolle kuitenkin ja muutamilla viikoilla jopa useampiakin asiakkaita. Työttömien keskusjärjestö järjesti koulutuspäivät Helsingissä ja Pietarissa. Reissu oli mielenkiintoinen ja tuomisina oli paljon uutta tietoa sekä uusia tuttavuuksia ja verkostoitumisia.

Lokakuu2018

Henkilökohtainen neuvonta on ollut erittäin suuressa osassa hankkeen toiminnoissa. Toimisto-ohjelmien opastusta ja uusien läppäreitten käyttöönoton neuvontaa on tehty harva se viikko. Asiakkaitten kanssa on kirjoiteltu netti cv yms Te-palveluun tarvittavia omia asioita. Liitteistä on otettu kuvia ja muutenkin on harjoiteltu kuvien rajaamista ja mitä nyt ilmaisohjelmilla voi kuville tehdäkkään.

Syysretkieä suunniteltiin kovasti, mutta se peruuntui osallistujien vähyyden vuoksi. Palataanpa aiheeseen myöhemmin.

Syyskuu 2018

Neuvonta ja opastuspuolella on ollut hiljaisempaa. Hyvien säiden myötä asiakkaat ovat ”karttaneet” sisällä oloa. Atk-tukea tarvitseville on suoritettu muutamia kotikäyntejä tai puhelinkonsultaatiolla neuvottu pahimman hädän yli. Samalla toimii myös tupakan vieroitusasiat.  Loppuvuoden toimintoja on suunniteltu ja hankkeen butjettia laskettu.

Pienellä porukalla vierailimme Imatran työttömien luona tutustumassa heidän toimintaansa. Vierailuja lähialueitten yhdistyksiin on tarkoitus tehdä alkuvuodesta.

Elokuu 2018

Pikku hiljakseen arkisen aherruksen pariin . Muutamia atk-opastuksia ja karaokea Nurkkalassa. Kuun lopulla ajeltiin pienellä porukalla Imatralle tutustumaan Imatran työttömien toimintaan.  Tupakan polton lopetusasiat ovat olleet muutamilla asiakkailla mielessä. Siispä vertaistukimappi käyttöön…..

Heinäkuu 2018

Lomalla

Kesäkuu 2018

Hanke tarjosi teatterielämyksiä paikallisten kesäteattereiden pääsylippujen muodossa. Kyläparin, Tohmajärven Värtsilän näytännöihin jaettiin yhteensä 30 lippua. Teatterissa käynneitten mielestä näytökset olivat hyviä. Hyvä kun kelpasi pieni piristys elämään.

Toukokuu 2018

Toukokuun alussa tehtiin pikku retki Tuupovaaraan, Vekaruksen ulkoilualueelle.  Paikkana Vekarus erittäin hieno kokemus näin ensikertalaiselle. Mukana ollut konkariretkeilijä Antti on yöpynyt täällä monta kertaa. Toukokuun alkupäivinä vesi liikkui rivakasti.  Esimakua muutamilla videoklipeillä.

Valokuvausta ja vapaata keskustelua on Linkin perjantain ohjelmistoissa pääpainona. Karaoke soi  vielä toukokuun ajan  Nurkkalassa. Hanketta on esitelty Kiteen Te-palvelujen työntekijöille.

Linkin perjantaiaamun kokoontuminen ja Nurkkalan karaoke jäävät kesätauolle.

 

 

 

Huhtikuu 2018

Nurkkalan perjantai-illan karaokessa on laulu raikunut, milloin suuremman, milloin pienemmän osanottajamäärän tahdissa.

Verkossa olevien lomakkeitten täytössä on avustettu niin fyysisesti kuin puhelimitsekin.

P-KTT ry.n Taina on pitänyt omaa ”vastaanottoaan” niin Nurkkalassa kuin Linkillä.

 

Maaliskuu 2018

Kuun puolivälissä pidettiin Nurkkalan ,Rääkkylän työpajan ja Kaski Raja-Karjala Kiteen yhteinen ulkoilupäivä Erä- ja Riistapolulla Kiteen Muljulassa. Porukkaa saapui paikalle n. 50 henkilöä. Päivän ohjelma oli vapaamuotoinen. Oli pilkkikilpailua, eräpolkujen kiertoa, makkaran paistoa, hernekeittoa…. Riverian ja Karelia AMK.n opiskelijat tiedottivat liikunnan terveellisten elämäntapojen vaikutuksista.

Yhteisille tapahtumille toivottaisiin jatkoa  ja Yhteen Hiileen – hankkeen lahjoittama kiertopokaali jäi tällä kertaa pilkkikilpailujen joukkuevoiton myötä Tohmajärvelle. Saalis oli huimat 8 kalaa. Joukossa oli toki yksi paistoahvenkin.

Koti-Karjala julkaisi jutun 16.3. Se on luettavissa tästä

Käskynjakoa

Nurkkalan joukkue, kiertopalkinnon 1.kiinnitys

 

Pannuahventa……

makkaraa sekä nokipannukaffetta

Yhteen Hiileen – hanke oli järjestämässä Kiteelle ”Info- ja keskustelutilaisuutta taloudesta ja toimeentulosta”, yhdessä Kelan, PKTT ry.n, P-K.n Soste ry.n, Siun Soten, Takuusäätiön sekä Te-palvelujen kanssa.

Linkillä on ”päivystetty” perjantaisin. Varsinaisia teemoja ei ole määritelty, vaan on toimittu osallistujien tahdon mukaisesti.

 

Helmikuu 2018

Kiteen osalta  Linkillä perjantai aamuisin. Vakiokävijöiden kanssa pohdittiin ”maailman menoa” sekä opiskeltiin netin kiemuroita.

Kaskella on tutustuttu valokuvauksen ja kuvankäsittelyn salohin.

Tohmiksella karaokekerho soi hyvin.

Ulkoilupäivää  sekä infotilaisuutta Kiteelle suunniteltiin maaliskuulle.

Tainan neuvontapäivystyksen aiheina talousasiat

 

Tammikuu 2018

Uusi vuosi ja tammikuu pyörähti käyniin verkkaiseen tahtiin.

Kiteen Linkillä perjantai aamupäivisin ratkottiin tietoteknisiä ongelmia ja opiskeltiin vekkolomakkeita sekä erilaisia hakutoimintoja.

Tohmajärvellä karaokekerho on perjantai-illan kohokohta.Keskimäärin 10 innokasta laulajaa on kokoontunut vahvistamaan äänijänteitään. Karaoke on kiinnostanut viikollakin muutamia laulajia.

Henkilökohtaista atk.-tukea on saanut useampikin henkilö. Pääpaino viranomaissivujen lomakkeitten täytöissä sekä liitteiden lisäyksissä.

Rääkkylän uudelle työpajalle on toimitettu Yhteen Hiileen-hankkeen puolesta nettipistekoneet. Käyttö on alusta lähtien ollut erittäin vilkasta.

Taina P-K TT ry:stä on pitänyt neuvontavastaanottoa kerran kuukaudessa Kiteellä ja Tohmajärvellä. Päivien pääpaino on ollut aktiivimalli.

Stealta tuli hankkeen rahoituksen kannalta iloinen asia eli vuosi lisää aikaa

Joulukuu 2017

Tarjolla on ollut terveyttä ja hyvinvointia niin Linkillä kuin myös Nurkkalassa. Teemoina ovat olleet tupakoinnin lopetus, oma talous ja salakavala verenpaine.

Karaoke soi perjantai-iltaisin Nurkkalassa.

Linkillä on kokoonnuttu perjantai aaamuisin erilaisin teemoin. Joulukuun alussa opiskeltiin valokuvauksen pikkukikkoja.

 

Marraskuu 2017

Rääkkylän Tsempilla ja Rasivaaran NS-talolla vierailtiin terveys- ja hyvinvointi asioilla. Verenpaine, tupakka ja talosasiat olivat tapetilla. Valokuva-asioita käytiin parin päivän aikana läpi. Osallistujia oli hyvin järjestetyissä tapahtumissa.

Nurkkalassa ja Linkillä  Kiteellä Pyörittiin myöskin valokuvauksen ympärillä. Muina aiheina olivat tietotekniset asiat sekä ihan vaan erilaisten asioiden pohtiminen ja keskusteluhetket.

Lokakuu 2017

Kiteen Nuoriso-ja yhteisötalolla tavataan joka viikon perjantai klo 9-12. Perjantaille on luvassa erilaisia teemoja. Toimintaa jatketaan jpoulukuun puoleen väliin asti ja sekä loppiaisesta 2018 eteen päin aina kevääseen asti. Tervetuloa tutustumaan ja toimimaan.

 

Syyskuu 2017

Puoleen väliin kuuta lomaillaan. sitten uuraasti suunnittelemaan syksyn ja alku talven tapahtumia.

Elokuu 2017

Hankkeen jatkoa kirjoitettu uuraasti. Kuun puolen välin jälkeen olikin vuorossa akkulatausta eli kesälomaa.

Heinäkuu 2017

Heinäkuussa  tarjottiin mahdollisuutta käydä nauttimassa seutukunnan kesäteatteritarjonnasta. Saadakseen ilmaislipun, pyydettiin  osallisuutta hankkeen tarjoamiin toimintoihin. Kaikkaan 20 lippua Kyläparin ja Tohmajärven kesäteattereihin jaettiin.

Heinäkuu oli kokonaisuudessaan kohderyhmän osalta hiljaista. Eu ruoka-apupussukoita jaettiin verkkaiseen tahtiin. Henkilökohtaista atk-neuvontaa annettiin niin paikanpäällä kuin myös puhelimitse.

Loppuvuoden kerhotoiminnassa on tarjolla ainakin  atk-, valokuvaus- ja karaokekerhot. Näistä ilmoitellaan myöhemmin tarkemmin.

Tupakoinnin lopettamisessa avustetaan vertaisryhmän muodossa. Ryhmä on aina avoinna . Syyskuussa vertaistukiryhmä alittaa toimintansa myös netissä.

Ilmoittautuminen tukiryhmään käynnistyy 28.8.2017 osoitteessa www.tukinet.net Samassa osoitteessa lisää tietoa muutakin tietoa tukinetin toiminnasta.

 

Kesäkuu 2017

Hanke on hankkinut karaoke laitteiston. Siirreltävän paketin sijoituspaikkana on toistaiseksi Nurkkala, mutta tarpeen vaatiessa paketin saa siirrettyä paikkaan b jopa yksinään. Karaokekerho startaa heinäkuussa. Toki jo nyt saa käydä iltapäivisin herättelemässä äänihuuliaan suosituimpien kappaleitten tahdissa.

Ruutiaisen Eeva Filha ry.stä ja Taina Ben Daoud olivat Nurkkalassa keskustelemassa asiakkaitten kanssa. Eeva mittaili häkäpitoisuuksia ja muutenkin puheli tupakoimattomuuden puolesta. Taina pohti työttömien kanssa heidän esille tuomia asioita.

Huhtikuussa Nurkkalaan ”rantautuneen” Terveydeksi -hankkeen käynti noteerattiin myös keskusjärjestön Tvytter- lehdessä. Lehteä löytyy paperiversiona Nurkkalassa ja digiversiona tätä linkkiä klikaten . Sivuilta löytyy myös aiemmin ilmestyneet lehdet.

Eu.n ruoka-avun jaossa olemme olleet mukana. On ollutkin oiva tilaisuus kohdata kohderyhmää ja vaihtaa vaikka muutama sananen heidän kanssaan.

Toukokuu 2017

”Kevätkuun” alkajaisiksi jalkauduimme Kierrätysmarkkinoiden mukana ympäri Tohmajärveä. Aloitimme 2.5. Kaurilasta, josta jatkoimme 3.5.Tikkalaan. 4.5. olimme Akkalassa ja 5.5. S-marketilla Kemiessa. Lauantaina 6.5. matka jatkui asemalle. Markkinakiertue päättyi maanantaina 8.5. Värtsilään. Yhteen hiileen-hanke oli lähinnä Tohmajärven Nurkka ry.n asialla, markkinoiden toki samalla itseään. Osallistujien kanssa heräsikin monenlaisia ja ennenkaikkea mielenkiintoisia keskusteluja.

Toukokuussa saapui viimein kauan odotettu Eu.n ruoka-apulähetys. Reilu 6000 kg.n määrä erilaisia elintarvikkeita siirtyi reippaan talkooporukan avustuksella ent Karhun talon uumeniin edelleen jaettavaksi.

Toukokuu oli myös juhlakuu. Yhteen Hiileen hankkeen hallinnoija Tohmajärven Nurkka ry juhli 5-vuotis synttäreitä. Vieraita ja yhteistyökumppaneita kävi kakkukahvilla runsas määrä.

Huhtikuu 2017

Kuukausi kului entiseen malliin neuvontaa ja ohjausta suorittaen. Uutena harrastekerhona aloitimme piirustuskerhon. Yksi osallistuja uskaltautui mukaan ”opettelemaan” viivan eri muotoja.Tuloksena oli hieno järvimaisema. Myöhemmin keväällä jatkamme erilaisten värien kanssa sommittelua.

Terveydeksi-hanke rantautui Tohmjärvelle huhtikuun puolen välin tietämillä. Tärkein viesti hankkeella oli herätellä työttömiä ajattelemaan omaa terveyttään ja hyvinvointiaan jo ennakkoon. Myös työttöman oikeudesta terveystarkastukseen puhuttiinisoon ääneen.

Osallistujia ei kovin paljoa ollut, mutta tavoite päivälle saavutettiin. Osallistujat täyttivät Kykyviisari-kyselyn, jolla vastaaja saa kokonaisvaltaisesti tietoa omasta työ- ja toimintakyvystään. Tarvittaessa hän saa myös tietoa ja ratkaisuja tilanteen muuttamiseeen.

Alla Koti-Karjala lehden juttua aiheesta

Maaliskuu 2017

Valokuvauksen kikkoja ja tietokoneen saloihin perehtymistä, siinä kerhotoiminnan pääpointit. Neuvontaa ja opastusta kaivataan sähköisten palvelujen käytössä. Näissäpä ollaan aktiivisesti avustettu ja itsekin opiskeltu.

Sääperin järvellä pyörähdettiin pilkillä ja muutenkin ulkoilemassa. Mukana oli vajaat parikymmentä osallistujaa.Ulkoilun lomassa maistui hernekeitto, nuotiolla paistetut makkarat sekä monelle makuelämyksenä nokipannukkahvit.

Saalistakin tuli kaikkiaan parisen kiloa.  Ensikertalaisen tuurilla palkinnot menivät naissukupuolen edustajille.

Pilkkiporukka yhteispotretissa v. 2017

Helmikuu 2017

Ilouutinen saapui Stea:lta ( entinen RAY). Hanke sai jatkorahoituksen tälle (kin) vuodelle. Toiminnoista aloittaa heti miten suunnitellusti atk- ja valokuvauskerhotoiminnat. Nyt ei välttämättä koota ryhmää, vaan pureudutaan mahdollisiin ongelmakohtiin henkilökohtaisella neuvonnalla.

Pilkkipäivää on mietitty ja toivottavasti maaliskuussa on vielä jäätä Sääperillä sen verran, että voi vielä turvallisesti liikkua ja kairailla reikiä jäällä.

Muutakin kivaa tapahtumaa on tulossa keväämmällä.

 

Tammikuu 2017

Tammikuu olikin lomakuu. Opiskelen työn ohessa lähihoitajaksi ja siihen kuuluvat työssäoppimiset olivat nyt teoriaopintojen jatkoksi vuorossa. Monasti olen kuullut, että työnohessa ja etenkin näillä kymmenillä olevalle opiskelijalle saattavat olla todellista tuskaa. No sen näkee kun mennään ajassa pari kuukautta eteenpäin.

Vanhan vuoden satoa sullottiin arkistopurkkiin ja suunnitellaan, mitä jännää tulevalle vuodelle keksittäneen.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Joulukuu 2016

Mihinkä lie vuosi huvennut? Tuntui kuin äskettäin olisi uutta numeroa kirjoitettu vuosiluvuksi ja taas saa päntätä muistiin, että seiskä kirjoitetaan , eikä kuutosta.

Joulukuu aloitettiin Rääkkylän 4H-kahvilan ”avajaisilla”. Toki olihan kahvio jo kesällä auki vanhalla Unionin huoltsikalla , mutta joulukahvio oli kuitenkin uutta. Paikalla meitä oli ”päivystämässä” mm. Rääkkylän kunnan edustajia, Jetinasta Maare ja Ritva, Ari Rääkkylä työllistää-hankkeesta. Asiakkaita kävi runsaasti.

Valokuvauskerhossa viimesteltiin jouluaiheisia kuvia ja kortteja, sekä tutustuttiin erilaisiin albumeihin ja kuvakirjoihin. Lisäksi kerrattiin tietojen talelnnusta ja tietosuojaan liittyviä asioita.

Bingoa on pelattu joka keskiviiikko. Pelaajia on ollut vaihteleva määrä, mutta vakioporukka on muodostunut jännämään ja ruksaamaan numeroita.

Joulukuun loppupuolella saimme myös ilouutisen RAY.ta. Siinä kerrottiin, että hankkeemme rahoitushakemusta vuodelle 2017 on esitetty hyväksyttäväksi STM.lle. Ministeriön päätös tullee tammikuun lopulla.

Uudelle vuodelle on tehty jo kaikenlaisia suunnitelmia, joten olkaapa kuulolla.

 

Marraskuu 2016

Valokuvauskerhoissa valmisteltiin joulukortteja omista kuvista. kuvia muokattiin ja tuunattiin  sekä lisättiin tekstiä. Tutustuttiin myös netin valtavaan ilmaiskuva.valikoimaan.

Erilaisten sähköisten palvelujen opastusta on ollut tarjolla ja sitä on myös käytetty hyvin.

Ensimmäinen tupakoinnin lopettamisen vertaistukiryhmä on ”istuntonsa” käynyt hyvillä tuloksilla. Uutta ryhmää kootaan uuden vuoden puolelle. Mukaan mahuu vielä, jos tupakoinnon lopetus on esim. uuden vuoden lupauksena ja kaipaat tukea.

Lokakuu 2016

Erilaisia kerhoja pyöräytetään käyntiin taas lokakuun aikana.Mukana on tutut atk- ja valokuvauskerhot. Uutena on tulossa piirros/maalauskerho, jossa opiskellaan aluksi perusteita lyijykynillä ja siirtyen  myöhemmin  värikkäämpiin tuotoksiin.

Bingo jatkaa ainakin vuoden loppuun entisin kuvioin. Uuden vuoden puolella katsellaan, onko tarvetta kokeilla esim. eri päivien tai alkamis ajankohdan muutoksia.

Syyskuu 2016

Syyskuussa käynnisteltiin vuoden loppuneljännestä. Hankkeen jatkohakemus, ohjausryhmän kokous ja kaikenlaista paperin pyöritystä oli esissä pitkin syyskuuta.

Apulannan ensi-iltakiertueelle jaossa olleet ilmaisliput kelpasivat lähes kolmelle kymmenelle fanille. Palautteen perusteella Joensuun Areenalle ” kampeutuneet” eivät pettyneet.

Rääkkylän Tsempillä järjesteltiin kaikenlaista toimintaa kuntoutuvan työtoimnnan asiakkaille. Syyskuun viimeiselle viikolle järjestetty virkistyspäivä kokosi hyvän määrän osanottajia.

Välillä on hyvä päivittää omia tietojansa. Nyt oli vuorossa Filha ry.n järjestämä ohjaajakoulutus tupakoinnin lopettamisen vertaisryhmälle. Pari päivää Kimmelissä Joensuussa toi muutamia kikkoja jo aiemmin opittujen joukkoon.

Vertaisryhmään on ilmottautunut jo ennakkoon kolme halukasta. Pari viellä miettii. Mutta ryhmä lähtee käyntiin ja toivotaan, että tavoitteiden mukaisesti maali häämöttäisi joulukuussa.

Elokuu 2016

Lomakuu lähes koko kuukausi.

Heinäkuu 2016

Yhteen hiileen – hanke tarjoamat kesäteatteriliput tekiät kauppansa. Lähes 50 pilettiä löysi omintajansa ja toivottavasti tarjonta vastasi odotuksia ja mikä parasta, lähtemisen kynnys tuli ylitettyä.

Bingon jännitystä koettiin useampana keskiviikkona vaihtelevalla kävijämäärällä. Heinäkuun lopulla alkoivat metsämarjat kypsyä, verottaen kävijämäärää osaltaan.

Valokuvauskerhoa pidettiin kahtena päivänä Rääkkylässä. Rosendahlin Martin opastuksella perehdyttiin kesäkuvien ottoon , sekä sommitteluun. Kuvauskalustona olivat joko omat kamerat tai Martin mukanaan tuomat digijärkkärit. Lisää kuvausoppia on tulossa myöhemmin syksyllä.

Samaisessa kuvauskerhossa tutustuttiin myös radio-ohjattavan kuvaushelikopterin toimintoihin. Kopterin hinnakkuudesta johtuen Martti toimi yksinoikeutettuna kipparina. Kopteri kävi kääntymässä Kihaus-alueen yllä ja Martin painettua takaisin nappulaa kone alkoi kaartaa kohti Tsempin pihamaata, laskeutuen lähes lähtösijoilleen.

Kuvamateriaali, jota kopteri tuotti, oli todella laadukasta.

 

Kesäkuu 2016

Jos tekemisen puutostauti iskee, Nurkkalasta löytyy pelejä joka toiseen lähtöön. On biljardia, bingistä, petanqueta ja tietysti mölkky. Muistanet myös, että keskiviikkoisin pelatan bingoa.

Teemme yhteistyötä FILHA ry.n kanssa matkalla tupakoimattomuuteen. Tavoitteena on saada  perustettua pari ryhmää loppusyksylle sekä niille vertaisohjaajat.

Tupakka0003

 

Kesäkuun aluksi järjestettiin Rääkkylässä mölkky-kisat. Vastakkain olivat Tsempin ja Kaski Raja-Karjalan Rääkkylän toimipaikan väki ohjaajineen.

Mukana järjestelyissä olivat lähihoitajaopiskelijat Hanne, Henna ja Esko Kiteeltä. Tytöt järjestivät pelisession aluksi verryttelyjumpan. Porukka jaettiin neljään yhtäsuureen joukkueeseen, riippumatta olivätko pelaajat Kaskelta vai Tsempiltä.IMG_0629 (3)

 

IMG_0652 (3)

 

IMG_0642 (3)

 

IMG_0650 (2)IMG_0654 (3)

Aurinko paistoi ja porukalla oli hauskaa. Noin puolitoista tuntia kestäneen pelin jälkeen maistuivat mitallikahvit.

KesäteatteriHanke tarjoaa ilmaisia lippuja Keski-Karjalan työttömille seutukunnan kesäteattereihin. Lippuja on rajoitetusti 1 kpl / hlö.

 

 

 

 

 

 

Toukokuu 2016

Toukokuussa Nurkkalassa pelattiin bingoa perinteisesti keskiviikko iltapäivisin. Loppukuun lämpiminä päivinä kokoiltiin myös mölkky-peliä. Vakio porukka oli mukana ja tyytyväinen voittaja aloitti kotimatkan kahvipaketin kera.

Rääkkyllässä kokoonnuttiin valokuvauskerhon merkeissä. Lähes kymmenen kiinnostunutta kuunteli tarkkaavaisena Rosendahlin Martin luentoa valokuvauksen alkeista ja muista kommervenkeistä. Varsinainen kerhotoiminta alkaa heinäkuussa.

Rääkkylän Tsempin ja Kaski Raja-Karjalan Rääkkylän toimipisteen kanssa on vireillä yhteistoimintaa. Mukana toimintaa on järjestämässä PKKY.n lähihoitajaopiskelijoita Kiteeltä. Kesäkuussa on luvassa toimintatuokio.

 

Huhtikuu 2016

Huhtikuussa hanke oli mukana Tohmajärvellä ja Rääkkylässä järjestetyissä  terveys- ja hyvinvointipäivillä. Tapahtumissa olivat mukana Yhteen hiileen- hankkeen lisäksi Ray.n rahoittaman ” Vertaisen tuki apuna tupakoinnin lopettamisessa Pohjois-Karjala 2016″ hankkeen Sirpa Moilanen, sairaanhoito-opiskelija Tanja Vattulainen sekä P-KTT ry.n työttömien neuvojat Lea Vallius ja Päivi Muikku

Päivien tarjonassa perehdyttiin monipuolisen ruokavalion, levon ja liikkunnan merkitykseen jaksamisen näkökulmasta. Esityksen lomassa osallistujilla oli mahdollisuus mittauttaa verenpaineensa ja sokeriarvonsa. Kehonkoostumusmittaukset antoivat myös omat tuloksensa haukkaille.

IMG_0502

”Tupakkaosastolla” oli esillä mm. terva ja rahapurkki, joilla sai käsityksen askin päivässä polttavan vuosisaldosta. Puoli purkkia ”suksitervaa” tulopuolella ja pari tonnia euroina savuna ilmaan. Samalla tietoa tuli myös tupakanpolton lopettamismahdollisuudesta vertaistuen avulla.

IMG_0506 IMG_0505

Työttömien neuvojat Lea ja Päivi kiertelivät kyselemässä osallistujien kuulumisia ja keskustelemassa ajankohtaisista asioista .Osallistujia tapahtumassa oli mukavasti ja kahvi ruisleipäpalasen kanssa maistui ja Terveys- ja hyvinvointi-päivä tulee saamaan jatkoa myöhemmin

Maaliskuu 2016

Alkuvuoden valopilkkuja on Rääkkylään Toimintakeskus Tsempille perustettu nettipiste. Hankkeen kustantama tietokone palvelee Rääkkylän työttömiä erilaisissa nettiasioissa. Kevään kuluessa hanke järjestää samansuuntaista ATK-kerhoa kuin Tohmajärvellä on ollut. Lisäksi kerhotoimintaa tulenee myös valokuvauksen puitteessa.

Maaliskuulle suunniteltu pilkkikilpailu peruuntui keliolosuhteitten vuoksi. Leudon kelin jäälle nostattama vesi olisi teki tepposet. Lisäksi perimäinen tarkoitus työttömien yhdistysten yhteisestä kilpailusta ei olisi onnistunut porukan puutteen vuoksi. Ainoastaan Tohmajärven Nurkka ry.n, Rääkkylän Tsempin , Kaivo ry.n  ja Värtsilän pitäjäyhdistyksen joukkueet ilmoittautuivat. Muu Pohjois-Karjalan porukka siis antautui jo ennen lähtöviivaa. Samalle päivälle suunniteltiin myös Nurkkalan väen oma ulkoilutapahtuma.

No toisen kerran sitten. Vaikkapa kesällä mato-onginta

 

Helmikuu 2016

Toiminta on jatkunut lähes entiseen malliin. Bingosta on tullut jo perinne. Pelaajaporukka on vakiintunut ja on määrältään 10 – 15 hengen vahvuinen. Keskiviikko iltapäivästä on tullut odotettu ajankohta. Ja päivän kruunaa tietysti bingokahvit.

ATK-kerhoa on pidetty niin Värtsilässä kuin Nurkkalassakin. Aiheina on ollut tietojen tallennusta, kuvien siirtoa, nettipalvelujen käyttöopastusta jne… Opiskelijoita on ollut kerhopäivissä viitisen kappaletta. Mukana on ollu nuoria ”apuopettajia” tutustumassa atk tukitoimintaan.

Valokuvauskerho ei oikein ottanut tuulta alleen. Yksi innokas saapui Värtsilän infotilaisuuteen. Hakuaikaa jatkettiin maaliskuulle.

Nurkkalan tuvassa on käynyt porukkaa tasaiseen tahtiin. Nettipiste on ollut hyvin käytössä ja biljardipelejäkin on pelattu.

Liikuntapuolella muutamat kuntosalin käyttäjät ovat hikoilleet omaan tahtiin.

Pilkkikisoja suunnitellaan. Mukana olisivat P-K.n alueen työttömien yhdistykset. Ajankohtaa suunnitellaan lähelle pääsiäistä maaliskuulle.

Hankeinfo rantautui Rääkkylään helmikuun lopulla. Toimintakeskus Tsempillä pidetty tilaisuus toi paikalle parisenkymmentä kiinnostunutta. Hankkeen tuoma toimintasuunnitelma otettiin innolla vastaan ja paikallaolijat jäivät odottamaan innolla tekoja.

 

Tammikuu 2016

Talvi antoi odottaa itseään kotvan. Parin viikon pakkaskausi toi jo mieleen ne ”vanhat hyvät ajat” lapsuudesta. Toki jo muutaman kirpeämmän pakkasyön jälkeisenä aamuna toivoi kuitenkin olevansa jossain lämpimässä.

Toimintaa aloiteltiin heti pyhistä päästyämme. Bingo pyörähti käyntiin ja keskiviikon iltapäivästä reilu tunti kului hyvinkin sosiaalisessa kanssakäymisessä. Tuoreimmat ja päällimmäiset asiat tulivat ruodittua bingokahveja juodessa.

Kuntosalille saimme muutamia käyttäjiä ja toiveissa olisi sanan kiiriminen useammallekin. Tohmajärven kunta tarjoaa edun, jota  ei saa ohittaa. Aktiivisimmat toki kiertävät jo hiihtoladuilla, mutta sali tuonee vaihtelua ja tulee niitä pyrykelejäkin vielä ennen juhannusta.

Atk-kerho on kokoontunut torstaisin ja kaikenlaisia visaisia asioita on esille tullutkin ratkottavaksi. Linuxin kanssa on hääräilty ja olen jopa itsekkin kaivellut aikanaan saamiani oppeja esille, kun ei mennytkään niin kuin Srömsössä. Mielenkiintoista…

Värtsilän kylätalolla jatkuu atk-kerho uusilla ja entisillä aiheilla. Uutena tuotteena kokeillaan myöskin bingoa. Pitäjäyhdistyksen kanssa on myös keskusteltu muustakin yhteistyöstä, mm. keväämmällä järjestettävästä pilkkikilpailusta. Ja kuten yleensä nälkä kasvaa syödessä, näin kävi tässäkin tapauksessa ja  otetaan myös kaveritkin mukaan. Tästä syntyi idea Pohjois-Karjalan Työttömien yhteisestä pilkkikilpailusta. Idea on kierroksella maakunnassa, josko siitä sitten tekoihin maaliskuussa.

Muutama ilon pilkahdus tosiaan mahtuu jo vuoden ensimmäiselle kuukaudelle. Ja tuleehan niitä myös seuraavina kuukausina ja koko vuonna… Itse ainakin uskon niin. Samaan uskoo myös rahoittajamme RAY, joka tekee hyviä tekoja .

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Joulukuu 2015

Kovin on nopeasti mennyt tämä vuosi. Lunta ja pakkasta on ollut tänään, huomenna jo vettä ja lämmintä. Kovin jouluiselta ei vielä tunnu.

Raha-automaattiyhdistys julkaisi vuoden 2016 rahoitusehdotuksensa ja Yhteen hiileen-hankkeen osalta mennään ihan suunnitelman mukaisesti. Toki esitys vaaatii vielä STM.n hyväksynnän. Yleisesti ottaen Pohjois-Karjalaan olisi tulossa  ihan mukava potti. Kiitos rahapelien pelaajia suuresta avusta.

Nurkkalan porukan pikkujoulua pidettiin parin kymmenen henkilön voimin. Tarjoilujen välissä tiukat biljardikisat ja karaoke pitivät porukan kasassa puolille öille asti. Myös joulupukki ehti paikalle, vaikka useat maakunnan pikkujoulutu tuntuivat pitävän pukin liikkeellä.

Tohmajärven kunta tarjosi auttavaa kättä, myöntämällä Tohmajärven työttömille vapaan liikunta/kuntosalin käyttöoikeuden. Kotrollointi käyttäjistä kulkee Yhteen hiileen-hankkeen kautta. Etuhan on merkittävä ja kun siihen kuuluu vielä opastusta,  kannattaa takyyn tarttua. Lisäksi kannattaa muistaa Tanhuvaaran Urheiluopiston järjestämät opintosetelilomat.

Jäsenistön puuropäivä kokosi jäsenistön liikkeelle. Neljän tunnin aikana useita kymmeniä litroja puuroa ja rusinasoppaa maistui jäsenistölle. Emännillä riitti huisketta ja hulinaa, joten suuret kiitokset kuuluvat heille.

Vuoden loppuun kuuluvat myös erilaiset raportit ja erilaisten asioitten ”kansien kiinnilaitto”. Joulun jälkeiset päivät kuluvatkin rattoisasti kirjotellassa ja muistellessa reilun puolen vuoden tapahtumia.

Uudelle hankevuodelle on tulossa paljon erilaista viriketoimintaa. Bingon ja atk-kerhon lisäksi tulossa on valokuvauskerhoa, taidekerhoa ja erilaisia tapahtumia, esim. kesäteattereissa vierailut.

Kannattaa tehdä hyvä uuden vuoden lupaus ja osallistua Yhteen hiileen-hankkeen tarjoamiin tapahtumiin ja mahdollisuuksiin. Se ei maksa muuta aikaa ja vaivaa sekä Nurkkalan voimassa olevan jäsenyyden

 

Marraskuu 2015

Marraskuussa on bingoteltu ja järjestetty atk-kerhoa. Kummallakin on tarvetta, bingolla sosiaalisena tapahtumana ja atk-kerholla edellisen lisäksi myös oppimistapahtumana

Biljardi ei velä ole saanut niin suurta ”huumaa” kuin odotettiin, mutta merkkejä on paremmasta kuitenkin olemassa. Biljardimestaruuskilpailut peruuntuivat erilaisten syitten takia viime metreillä, mutta uutta kisapäivää suunnitellaan uudelle vuodelle.

Hankettahan levitetään ensivuoden puolella myös Kiteen/Kesälahden alueelle sekä Rääkkylään. Yhteistyökumppaneitten kanssa on oltu alustavasti yhteyksissä.ja palaute on ollut rohkaisevaa.

Tästä on hyvä lähteä kohti joulukuuta

Lokakuu 2015

Kauniit syyssäät ovat hellineet myös Tohmajärven porukoita. Nurkkalan tuvassa on ollut verkkaisesti kävijöitä.

Keskiviikko bingo on kerännyt kymmenkunta kupongin ruksaajaa ja tapahtumasta on muodostunut jo odotettu tapahtuma ja viikon piristysruiske.

Biljardin ympärillä on pelaajia ollut vaihtelevalla menestyksellä. Biljardikerho on saatu käyntiin ja marraskuulle on luvassa Tohmajärven biljardimestaruuskilpailut.

Värtsilän kylätalolla on pidetty kerran viikossa atk-kerhoa. Mukana olijat saavat erilaista perustietoa ja atk.n käyttötaitoa. Erilaiset nettipalvelut ja lomakkeiden täytöt tulevat myös tutuksi. Värtsilässä on ohjaajana toiminut oman kylän henkilö, joten jatkuvuutta on siltä osin luvassa.

Savonlinnan urheiluopisto Tanhuvaarasta tarjoaa toimintapainotteista opintosetelilomaa kuntoilun merkeissä. Kuntoloman pituus on kaksi, kolme tai neljä vuorokautta ja hintaa lomalle muodostuu 20 euroa/henkilö/vuorokausi. Yhteen hiileen-hanke toimii yhteyshenkilönä.

 

Syyskuu 2015

Hupsis, kesä meni yhdessä hujauksessa ja niin kului syyskuukin loppuvuoden toimintaa suunnitellessa sekä ensi vuoden rahoitushakemusta rustatessa. Nyt on hakemus lähetetty ja odotellaan Ray.n päätöstä.

Lämpimien syyspäivien ja marjankeruun lomassa on myös bingottu ja opiskeltu  atk-kerhossa tietotekniikan saloja myös Värtsilän kylätalolla. Räntäsateita odotellessa….

Nurkkalan tupaan hankittiin biljardipöytä. Pöytätaso on kiveä, joten ihan pienestä tönäsystä pöytä ei hetkahda. Suunnitelmissa on Biliskerhon toimintaa…. innokas vetäjä on jo kiikarissa.

 

WP_20150910_09_12_59_Pro (3)

Hiukan muitakin tulevaisuuden suunnitelmia. Atk-kerho laajentuu valokuvauksen puolelle. Tarkoitus olisi, että edettäisiin käydään valokuvauksen perusteita ja kuvankäsittelyä hiukan läpi. Opetellaan tekemään kuvakirja ja pidetään keväämmällä tuotoksista pienimuotoinen näyttely.

Taiteen puolelle on muutakin, mikäli Ray näyttää ajatuksillemme vihreää valoa

Elokuu 2015

Elokuussa on bingottu ja pidetty atk-kerhoa. Nurkkalan tupaa on myös laajennettu. Valtaosa tilasta on ollut kirppistavaran myyntipaikkana ja pikkuhiljaa niitä on kannettu alakertaan. Nyt ovat kaikki ”kaupat” yhdessä ja samassa paikassa alakerrassa.

Kun vauhtiin päästiin, heivattiin myös atk-kerhon koneet  Nurkkalan tuvan nurkkaukseen. Nyt saamme kaikki toiminnot, Bingosta illan istujaisiin, samaan tilaan.

WP_20150831_002 (2)

Nurkkalan tuvan uusi atk-kerhotila

Nurkkalan tuvassa on edelleen  nettipiste, jossa voi suorittaa verkkoasioinnit ilmaiseksi. Telkkari siirretttiin ruokalasta tuvan puolelle ja sitä voi katsella vaikka kiikkutuolista käsin. Pöydän ääressä voit ruotia päivän polttavimmat asiat tai pelata vaikka erän tai parin korttia tai lautapelejä.

 

WP_20150831_001 (2)

Nurkkalan tuvan asiakkaiden nettipiste ja ”kortin peluu”paikka

 

 

 

 

WP_20150831_003 (2)

Nurkkalan tuvan kirjastonurkkaus

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisääntyneen tilan ansiosta saimme myös kirjastolle pienen nurkkauksen. Kirpparilta siirsimme joitakin kirjoja, joita voit lueskella vapaasti. Lainausmahdollisuutta kotiin ei kirjoilla valitettavasti ole.

Kirjastossa voit kuunnella musiikkia vanhan kunnon vinyylilevyltä tai c-kasetilta. Tarjolla on myös joitakin lautapelejä. Suunnitelmissa on myös jonkin isomman pelilaudan hankinta, mutta siitä eise enempää vielä tässä vaiheessa.

Lähitulevasta sen verran, että atk-kerho toimii entiseen tapaan maanantaisin. Mukaan voi tulla ns Non-Stop tyyliin. Annamme opastusta Sinua askarruttaviin atk-kysymyksiin.

Syyspuolella pidämme kerhossa valokuvaukseen ja kuvankäsittelyyn painottuvan jakson. Neuvomme myös kuvakirjan koostamisessa esim lahjaksi tai muuten vaan muistoksi.

Seuraaa Nurkkalan ilmoittelua

 

Heinäkuu 2015

Heinäkuuhun on mahtunut bingopeliä ja atk-kerhoa. Osallistujamäärä ei ole ollut suuri, mutta osallistujat ovat olleet tyyväisiä tarjontaan.

WP_20150721_11_00_20_Pro (2)

ATK-kerhon tupa valmistui ja ensimmäiset asiat on päähän päntätty. Osallistujia olisi toiki saanut olla enempikin, mutta hyvä alku tämä kuitenkin kerholle on.

 

Kesäkuu 2015

Nurkkalan ATK- tupaa varustellaan jo kovaa vauhtia. Pikku tupaan saamme mahdutettua pari pöytää ja viisi tietokonetta sekä tulostimen.Nurkkalan atk-guru Timo on valmistellut vermeet valmiiksi.  Näillä varusteilla on hyvä aloittaa heinäkuun alussa tietotekniikan salojen tutkaileminen ATK-kerhossa.

WP_20150618_09_52_20_ProWP_20150618_09_54_46_Pro

 

 

 

 

 

 

 

 

Ideointi-iltapäivä Nurkkalassa 8.6.2015

Yhteen hiileen – hankkeen ideointi-iltapäivää vietettiin 8.6.2015 nurkkalassa. Paikalla oli  toistakymmentä asiasta kiinnostunutta. Kahvin lomassa kuultiin Saimi Sairasen runoja Keskustelu oli vireää ja Ideoita lenteli  tiheään tahtiin. Listalle kirjaantui mm patikkaretket,opastetut museokäynnit, korttipeli-illat ( ei raha- tai uhkapeli), opastusta atk.sta, valokuvauksesta, kokkauksesta, lavatansseista jne.  Näistä toiveista on erittäin hyvä aloittaa tekemisen jalostaminen

DSCN1297 Ideoita

 

Ensimmäinen ”luomistyö” Yhteen hiileen-hankkeen piikkiin on Nurkkalan tupa. Tervetuloa vaan joukolla tutustumaan kaiken kansan kohtauspaikka Nurkkalan Tupaan. Voit lukea vaikkapa Karjalaista, asioida netissä tai muuten vaan viettää aikaa. Tuvan varusteina on myös kiikustuoli, jossa voit ottaa vaikka päiväettaneet. Tuvassa on ollut kävijöitä jo näin alkutaipaleella kohtuullisesti.

WP_20150618_12_56_03_Pro   WP_20150618_12_51_23_Pro

 

Toukokuu 2015

Toukokuun alku on mennyt hankkeen käynnistelyssä ja paperihommissa.

Kävimme tutustumassa Nurmeksen Aktiivit Työnhakijat ry.n hallinnoimaan voimavarat käyttöön hankkeeseen ja heidän toimintoihin. Kotimatkalla poikkesimme Juuan Työttömät ry.n Kieppi-kierrätyskeskuksessa sekä tutuistuimme uuteen kokoontumistilaan Puu Juuassa.

Alla muutamia kuvia Nurmeksen Närekartanosta ja Närreen kierrätyskeskuksesta

Lisää Nurmeksen ja Juuan työttömien yhdistyksien toiminnasta voit lukea

Voimavarat käyttöön -hanke  ja Juuan työttömät ry

 

Nurkkalan Tupa rakennettu, tervetuloa tutustumaan

Nurkkalan Tupa, kaiken kansan kohtauspaikka, valmistui Tohmajärven Nurkkalan tiloihin. Tupa rakentui kirppikseltä ”vallattuun” tilaan. Nurkkalan Tupaa varustellaan ajan ja tarpeen mukaan. Nyt sieltä löytyvät kahvio-ruokalan puolelta siirretty nettipiste sekä Ekotorilta löydetyt matto, kiikkustuoli, löhötuoli ja pöytäryhmä. Tupaan on tilattu myös maakuntalehti Karjalainen, jonka voit käydä lukemassa. Tarjolla tulee myös muita lehtiä, mm. Koti-Karjalan kesälehti, joita on varattu mukaan otettavaksi asti. Myös erilaisia kirjoja löytyy luettavaksi. Maksuttomassa nettipisteessä voit asioida verkossa tai muuten vaan kierrellä nettisivustoilla.

Nurkkalan Tupaa Nurkkalan Tupa

 

 

 Ja tästä se lähtee Yhteen hiileen puhaltaminen……  Hankepäiväkirja päivittyy niin, että uusinta juttua on luettavissa aina ylinnä. Mikäli haluat seurata hankkeen kulkua alusta saakka, rullaa sivun loppuun saakka ja nouse ylöspäin. Hankkeen loppuessa tarinat käännetään niin, että vanhimmat uutiset on ylimpänä ja rollaten alaspäin saadaan esille  uusinta tarinaa.